net beans border

Heb je het gezien? De ondertitel van deze blog is veranderd. Het wordt me zo langzamerhand een beetje duidelijk voor wie ik schrijf en waarover. Programmeren en het leren daarvan zijn de twee onderwerpen die me (hier) het meest bezighouden. Maar ook van niet-programmeurs wil ik de nieuwsgierigheid blijven prikkelen. Stay tuned.

Als je wilt leren programmeren dan is Java een geschikte programmeertaal. Leren programmeren is nog steeds niet het onderwerp van dit stukje, maar het gaat hier wel over welk gereedschap je kunt gebruiken om in Java te programmeren. Het gaat over de hamer. Leren timmeren komt later.

Als je programmeur bent, of daarvoor aan het leren, zul je waarschijnlijk vooral werken op een computer op je werk. Iemand, misschien jijzelf maar mogelijk een systeembeheerder, heeft daarop Java geïnstalleerd. Het is niet moeilijk om ook thuis op een simpele computer of laptop Java te installeren. Misschien om te leren programmeren, misschien om je kennis uit te breiden en meer ervaring op te doen. Of misschien na een training, om thuis nog wat meer te oefenen en niet meteen weer alles wat je hebt opgestoken te vergeten. (Onderschat niet hoe snel dat gaat, dat vergeten.)

Wat je nodig hebt is:

  • De JDK (Java Development Kit)
  • Een IDE (Integrated Development Environment)

Beide gratis te downloaden en eenvoudig te installeren. Als volgt.

JDK
Op veel computers is Java al geïnstalleerd, maar vaak in de vorm van de JRE (Java Runtime Environment). Dat is een subset van de JDK, zonder de gereedschappen die een programmeur nodig heeft. Wat je moet installeren is de volledige JDK. Deze kan worden gedownload bij Oracle en geïnstalleerd volgens de instructies. Het kost niets, alleen wat bitjes over het internet en een beetje tijd. Wat je krijgt is Java SE (Standaard Edition), de basis voor alle Java software development.

IDE
Een IDE is een programma dat door vrijwel alle programmeurs wordt gebruikt voor het intypen van source code, voor het compileren en oplossen van fouten, en voor het testen en debuggen van programma’s. In de Java-wereld wordt gewerkt met verschillende IDE’s: Eclipse, NetBeans, Oracle JDeveloper, IntelliJ IDEA, om er een paar te noemen. Hoewel Eclipse de meest gebruikte zal zijn, raad ik je NetBeans aan. Al jaren blinkt NetBeans uit door eenvoud en volledigheid; alles werkt “out of the box”. De nieuwste ontwikkelingen van Java worden altijd door NetBeans ondersteund voordat ze officiëel uit zijn. NetBeans, in de meest complete versie, bevat alles wat je als Java-programmeur als basis nodig zult hebben, tot aan een database toe. Zelfs Java EE (Enterprise Edition) zit erbij, mocht je dat (later, als je groot bent) willen gebruiken. Als je in de toekomst, bijvoorbeeld omdat je baas dat eist, toch met Eclipse wilt gaan werken, dan is de overstap heel eenvoudig. Veel van wat je leert bij het werken met NetBeans kun je bij Eclipse zo toepassen.

NetBeans download je hier. Kies voor de meest complete versie, de zgn. “All” bundle. Je kunt dan vooruit voor zowel Java SE als Java EE. Installeer het volgens de instructies.

En dan…
Zo, je hebt de hamer. En nou wil je timmeren. Wat je moet doen is een “Java Project” maken. Niet zo moeilijk. Start NetBeans en kies uit het File-menu het commando New Project. Kies vervolgens Java in de Categories-lijst en Java Application in de Projects-lijst. Geef je project een naam (nee, niet “My First Java Project, alsjeblieft) en eindig met de Finish knop. Dit is wat je ziet, nadat je de Java-code van regel 18 hebt ingetypt en op de groene pijl bovenaan (Run Project) hebt geklikt:

NetBeans

Klaar om te leren programmeren! Ik kan je natuurlijk een training aanraden (dan komen we elkaar nog eens tegen), maar begin maar eens te lezen in de Java Tutorial. Of wacht geduldig tot deze blog je misschien gaat helpen.