cookies

Soms wil ik even niet achter mijn scherm zitten. Even niks met mijn hoofd doen. Dan ga ik fietsen. Of koekjes bakken. Vandaag voor de verandering eens een recept voor koekjes. Had je niet verwacht hé?

Koekjes bakken leerde ik van mijn vader. Niet voor niets heeft hij een banketbakkersopleiding, waardoor onze familie altijd superlekkere koekjes, gebakjes en taart at. En eet, want mijn vader, inmiddels niet meer de jongste, bakt nog steeds elke week koek en brood. De koekjes die je hieronder leert bakken zijn de simpelste en de lekkerste.

Het basisrecept is wat wij thuis 1-2-3-deeg noemen: 1 ons suiker, 2 ons boter, 3 ons bloem. Je begint met de boter (lekker stevig, dus tevoren in de koelkast). Roomboter voor de echt lekkere smaak. Je hakt het fijn met een mes, met een spatel, of met een mixer. Dan de (basterd)suiker erbij, goed erdoorheen roeren. Fietseltje zout, eventueel, maar vooral niet te veel. En tot slot bloem of meel. Goed mengen, goed kneden, tot je een stevige bal deeg overhoudt.

Dan: de bal uitrollen tot een rol met een diameter van een centimeter of 5, of zo veel meer of minder als je zelf leuk vindt. Van die rol snijd je plakken af. Als systematisch type snijd ik er altijd 28 af, da’s handig voor het vervolg. Neem een bakplaat en vet hem in met een beetje boter. Neem hiervoor het papiertje dat om de boter zat, daar zit altijd nog wat boter aan en het smeert makkelijk. Dan leg je de koekjes in rijen van afwisselend 4 en 3 koekjes, half in elkaar geschoven. Ik maak altijd 8 rijen, oftewel 4 keer 7 koekjes. Precies, 28.

De oven heb je intussen voorverwarmd op 175 graden. De koekjes moeten 20 minuten bakken midden in de oven, of 18 minuten in een heteluchtoven. Dan een kwartiertje afkoelen, bij voorkeur buiten waar het koeler is, en met de bakplaat voorzichtig op de ondergrond tikken. Als het goed is laten de koekjes vanzelf los, anders moet je een beetje helpen.

Smullen. Hoe langer ze afkoelen, hoe lekkerder ze worden.

In de loop der jaren heb ik dit basisrecept verfijnd, of eigenlijk met mijn smaak mee laten veranderen. Voor de suiker gebruik ik voor de helft bruine basterdsuiker, voor de helft rietsuiker. Voor het meel gebruik ik voor de helft volkoren meel, voor de helft gewoon meel. Tip van mijn vader: stukjes noot erdoor. Maar fijngehakte chocolade (bittere couverture) is ook heel verslavend. En houdt je wakker in die lange, lange nachten waarin je zo lekker zit te programmeren. Want daarover moeten we het wel blijven hebben, natuurlijk.