Afgelopen week gaf ik een bijzondere Java-cursus. Het was de Developing Applications with Java EE 6 on WebLogic Server 12c cursus, bij Oracle University. Hij was zo bijzonder omdat de meesten van de cursisten niet op de juiste cursus zaten, gezien hun vooropleiding. Dat was even schrikken op de eerste dag. Niet alleen voor mij, ook voor de cursisten. Dit is een cursus voor gevorderde Java-programmeurs (op het niveau van Java SE), en enkele deelnemers hadden zelfs helemaal geen programmeer-ervaring. Het merendeel had veel te weinig Java-ervaring. Een enkeling voelde zich op zijn plek. Neem dat letterlijk.

Wat te doen? Iedereen naar huis sturen en zeggen: “Kom maar terug als je groot bent?” Niet echt een optie. Een andere cursus gaan geven dan, waarmee ze de gewenste voorkennis opdoen, zodat ze later kunnen terugkomen voor deze cursus? Had gekund, maar zou toch jammer zijn geweest voor diegenen die speciaal voor deze Java EE cursus kwamen. We hebben dus gezamenlijk besloten om het avontuur aan te gaan, het diepe in te springen en onderweg te leren zwemmen. Nooit geweten dat je onder water zo kunt zweten!

Voor toekomstige cursisten is het misschien toch handig om te weten wat de meest interessante Java-cursussen bij Oracle zijn, en in welke volgorde ze moeten worden gevolgd. Ik zal de drie belangrijkste cursussen noemen; de drie waarvan je het meeste opsteekt en waar in de praktijk de meeste belangstelling voor is. Alle genoemde cursussen duren een week.

Als je een beetje thuis bent in de Java-wereld, dan weet je dat er onderscheid wordt gemaakt tussen Java SE (Standard Edition) en Java EE (Enterprise Edition). Java SE is de basis van alles, dus daarin moet je je eerst bekwamen. Java EE is de server-editie van Java, waar je in het bedrijfsleven niet omheen kunt: de meeste serieuze Java-applicaties maken gebruik van Java EE.

Voor beginnende Java-programmeurs is er de volgende cursus:
Java SE 7 Fundamentals
Geen Java-ervaring vereist om deel te nemen, maar officieel wel enige programmeer-ervaring (maakt niet uit in welke taal). Een relaxte cursus, waar op een gedegen manier de basiskennis van Java wordt aangeleerd. We zorgen ervoor dat je alles echt snapt (inclusief de geheimen van Object-Oriented Programming). Sinds de huidige revisie een stuk interessanter dan vorige incarnaties, beslist de moeite waard. Door het rustige tempo wordt alles goed uitgelegd, maar alle belangrijke aspecten van Java komen wel aan de orde. Leidt op voor de certificering Oracle Certified Associate, Java SE 7 Programmer, waarvoor een extra examen moet worden afgelegd.

Voor meer gevorderde Java-programmeurs, of programmeurs met veel ervaring in een andere programmeertaal die willen omschakelen naar Java:
Java SE 7 Programming
Java-ervaring vereist op het niveau van de hierboven genoemde Fundamentals cursus. Een pittige cursus, waarin Java SE compleet (voor zover mogelijk binnen één week) wordt behandeld. Na afloop is iedereen zeer happy met het geleerde. Leidt op voor de certificering Oracle Certified Professional, Java SE 7 Programmer, waarvoor een extra examen moet worden afgelegd. In de Sun-tijd (toen het examen nog SCJP heette, Sun Certified Java Programmer) hebben we er eens onderzoek naar laten doen: deze certificering blijkt in Nederland en België in het bedrijfsleven veel waard te zijn. Als je op zoek bent naar een baan als Java-programmeur is het een sterke aanbeveling.

En dan de cursus waarmee ik dit artikel begon. De cursus die alle aspecten van Java EE behandelt is:
Developing Applications with Java EE 6 on WebLogic Server 12c
Vereiste vooropleiding: Java SE op het niveau van de hierboven genoemde Programming cursus. Het is een breedte-cursus: Java EE wordt van voor tot achter behandeld, maar de cursus gaat nergens de diepte in. Het speciale van deze cursus is dat alle aspecten van Java EE in hun onderlinge samenhang worden behandeld. Aan het einde van de week kun je meteen met Java EE aan de slag. Wil je later over een bepaald aspect meer weten, dan heeft Oracle daarvoor altijd een diepte-cursus die dat ene aspect tot in de details behandelt. Zie het overzicht.

Volg je bovengenoemde cursussen in de goede volgorde, dan bouw je de kennis die je nodig hebt geleidelijk op en kun je uiteindelijk aan de slag als Java-programmeur. Maar hoe is het dan afgelopen met mijn arme onervaren cursisten? Wel, die voelden zich in het begin best happy. Ze leerden eigenlijk heel veel door in het diepe te springen. Ik heb ze zelfs nog een paar zwemslagen kunnen bijbrengen. Ze bleven drijven, om de analogie verder door te voeren. Maar toen we verder gingen werd er soms gezucht “Het is wel veel Java…”. Blub blub, hoorde ik. Er zijn er misschien toch een paar kopje onder gegaan.