certified

Vorige keer schreef ik welke cursussen je bij Oracle kunt volgen om Java-programmeur te worden. De stap die je daarna zou kunnen zetten is het behalen van een Java-certificaat. Waarom zou je dat willen, en hoe kun je het doen?

Waarom?

In Nederland en België hebben we een aantal jaren geleden een onderzoek gedaan naar de waarde van Java-certificering. Het bleek dat er nogal wat bedrijven zijn die er waarde aan hechten dat hun medewerkers gecertificeerd zijn. Voor het bedrijf is het van belang om te weten dat de medewerkers een goed niveau hebben. Hoe meet je dat? Wel, bijvoorbeeld met een certificering, want daaraan is een examen verbonden van een behoorlijk niveau. Voor de medewerkers zelf gelden wellicht andere redenen om een certificaat te halen. Je bent meer waard voor je baas, dus wie weet mag je daarom wel blijven. Maar als je toch weg moet of wilt dan ben je weer meer waard op de markt van Java-programmeurs.

Hoe?

Er zijn verschillende Java-certificaten, waarvan de eerste twee de belangrijkste zijn. Alle certificaten kunnen worden aangevraagd bij Oracle, waarna een examen moet worden gedaan bij een erkend examen-instituut. Dit zijn de certificaten:

De voorbereiding.

Als docent moet ik natuurlijk zeggen dat een goede (klassikale) cursus de beste voorbereiding is. Voor elk certificaat zijn andere cursussen interessant. Ik zal ze hier niet noemen, maar als je bovenstaande links volgt kom je erachter. Deze cursussen hoeven niet altijd klassikaal te worden gevolgd; er zijn ook web-versies. De officiële Java-cursussen worden gegeven door Oracle University en Fast Lane.

Daarnaast zijn er goede boeken. Ik raad iedereen aan om altijd een examenboek te gebruiken. Daarin wordt de stof nog eens (compact) samengevat, en er staan voorbeelden van examenvragen in. Ook als je een cursus hebt gevolgd is het een goed idee om zo’n boek aan te schaffen. Lezen helpt ook.

Voor het OCP-examen zijn op dit moment nog weinig goede boeken beschikbaar. Deze is er:

Houd er rekening mee dat de uitgever, Apress, uitblinkt in “snel op de markt”, wat soms een minder correcte inhoud tot gevolg heeft.

Het beste boek voor OCA en OCP is nog niet uit. Het wordt alsmaar uitgesteld: de huidige verwachte verschijningsdatum is 27 december 2013 (WIJZIGING: inmiddels verschoven naar december 2014). Duurt nog even, maar dan heb je ook wat:

Kun je niet zo lang wachten, begin dan vast met het OCA-certificaat en gebruik dit boek:

Er zijn bij mijn weten geen actuele boeken voor de andere certificaten. Voor meer informatie is JavaRanch een goede web site.

Het examen.

De meeste examens zijn multiple choice. De exameneisen staan vermeld op de Oracle-sites waar bovenstaande links naar verwijzen. Daar vraag je ook een examen aan; daarbij boek je een tijdstip op een door jou gewenste dag en plaats bij een erkend examen-instituut in je eigen buurt. Een examen duurt een aantal uren en het verschilt per examen hoeveel vragen je krijgt en goed moet hebben. Direct na afloop krijg je de uitslag.

Voor de Oracle Certified Master certificering gelden andere regels. Je krijgt een opdracht die je thuis uitvoert en inlevert. Daarvoor en/of daarna moet je ook een examen afleggen.

Onderschat de examens niet. Ze zijn pittig en er zitten nogal wat strikvragen bij. Je moet de theorie goed kennen en je moet redelijk wat praktijkervaring hebben. Alles moet in je hoofd zitten, want documentatie erbij gebruiken mag niet (uiteraard wel bij de opdrachten die je thuis uitvoert).

En dan…

Hoor je er helemaal bij.