Het maken van apps voor iPhone of iPad is creatief werk. Leuk, als je zowel van mooie vormgeving als van puzzelen houdt. Je bent een architect en een bouwer. Je kunt er niet per se je boterham mee verdienen, maar het kan ook op een andere manier voldoening geven. Een goed voorbeeld (van beide) is mijn app Communicado, voor de iPad.
Zo’n 1,5 jaar geleden werd ik benaderd door iemand wiens vrouw afasie heeft. Afasie is een taalstoornis, veroorzaakt door hersenletsel. Iemand met afasie kan niet meer zeggen wat hij of zij bedoelt te zeggen. De gedachten zijn er wel, maar kunnen niet worden omgezet in woorden. Er is een blokkade, een uiterst frustrerende blokkade. Wat dit echtpaar zocht is een app die kan dienen als hulpmiddel bij de communicatie. In eerste instantie maakte ik voor hen een aangepaste versie van Memorazzo, een van mijn andere apps, maar later hebben we samen (met adviezen van een logopediste) een ontwerp gemaakt voor wat nu Communicado is. De app is inmiddels te koop in de App Store.
Communicado heeft twee soorten gebruikers. De eerste soort, laten we het de eindgebruiker noemen, is degene met afasie. Hij of zij wil iets zeggen, kan het niet zeggen, en gebruikt Communicado om het bedoelde aan te wijzen. Daarvoor toont Communicado op het scherm een aantal rubrieken met allerlei onderwerpen. De eindgebruiker kiest een rubriek, eventueel een subrubriek, en wijst een onderwerp aan op het scherm. Hier zie je een voorbeeld van wat er op het scherm kan staan:
De tweede soort gebruiker is degene die de rubrieken en de onderwerpen in Communicado opslaat. Dat is voor een groot deel persoonlijke informatie. Die gaat over familie, vrienden en bekenden, over de directe leefomgeving, over samen beleefde vakanties, over favoriete maaltijden, over werk, over hobby’s, en ga zo maar door. Het is juist die persoonlijke informatie die Communicado waardevol maakt. Degene die de informatie invoert, is over het algemeen iemand die dichtbij de eindgebruiker staat. Of mogelijk een therapeut. Voor deze informatie-beheerder heeft Communicado speciale schermen, waarmee rubrieken en onderwerpen kunnen worden toegevoegd, met namen, kleuren, foto’s, tekst en geluiden. Middelen om de informatie overzichtelijk en toegankelijk te maken. Dit is een voorbeeld van zo’n scherm:
Communicado oogt simpel. Dat was de bedoeling. En het was ook niet de meest complexe app om te maken, al zijn er altijd problemen op te lossen. Technische problemen die te maken hebben met de interne structuur van de app. Maar ook interface-problemen, die te maken hebben met het gebruiken van de app. Niet al die problemen zijn al opgelost. Zo blijkt in de praktijk dat het niet meevalt om de rubrieken en de onderwerpen te verzinnen en toe te voegen. De informatie-beheerder moet niet alleen een zekere handigheid in het werken met de iPad hebben, maar moet zich ook een beeld vormen van alles wat moet worden toegevoegd en daar een goede structuur voor verzinnen. Binnen het keurslijf van rubrieken, subrubrieken en onderwerpen. Dit vereenvoudigen, dat is het probleem dat me momenteel bezighoudt.
Het grootste probleem bij het maken van een app als Communicado is dat geen twee mensen met afasie gelijk zijn. Het hangt af van welk deel van de hersenen is beschadigd, en in welke mate. De oplossing die Communicado biedt voor de één werkt niet voor de ander. Toch wordt er inmiddels in Nederland (mondjesmaat, pardonnez le mot) gebruik gemaakt van de app. En dat geeft me voldoening. Wat meer naamsbekendheid kan ook geen kwaad. Hoort, blogt het voort.
Beste Fred,
Ik heb dit gedeeld via Facebook en Twitter. Nu maar hopen dat het bestaan van deze app meer bekend wordt bij mensen met afasie want daar kunnen zij veel aan hebben!
Met vriendelijke groet,
Angela van Hanegem
Ik wil graag weten of dit ook beschikbaar komt voor Android?
Petra – Op dit moment geen plannen in die richting.
Dank je wel voor je reactie. Inmiddels heb ik een Ipad aangeschaft en de app. Ik heb ook al een mail gestuurd want ik dreig een beetje vast te lopen. Dat scherm hierboven zie ik niet (met de kleurtjes). Wel het scherm waar ik een foto oid kan toevoegen. Ik kan tekst opnemen en als ik op afspelen druk hoor ik mezelf. Maar ik had gehoopt dat het mogelijk zou zijn dat de tekst ook hoorbaar is als op het plaatje gedrukt wordt. Wellicht is dat ook wel zo, maar ik kom er niet uit. Helluppp…..:-)
[…] een eerder artikel schreef ik (Fred Zuijdendorp) over Communicado, de iPad-app die ik heb gemaakt voor mensen met […]
Beste,
Bestaat er een proefversie van deze app? Ik ben therapeut en ik zou deze app eens willen testen om het te kunnen voorstellen aan een patiënt met NAH.
Mvg
Zeker, dat is mogelijk. Ik neem contact met u op.
Mijn man heeft een Ipad, ik heb een Acer laptop. Hij heeft (sinds 2000) erge afasie, zit sinds 1,5 jaar door de weeks in een zorginstelling maar komt in het weekend thuis. Sinds kort heeft hij communicado en oefent hij dat met een logopediste in dat verpleeghuis. Ik wil dat ook graag met hem doen maar dan moet ik er eerst een beetje in thuis zijn. Zou graag oefenen op mijn laptop.
Ik ben niet zo thuis in al die systemen. Maar denk met mijn lekenverstand dat het toch niet zo moeilijk moet zijn om jouw programma geschikt te maken voor mijn laptop. Zou fijn zijn.
Dag Marianne – Een iPad-programma geschikt maken voor Windows, of iets anders, is veel moeilijker dan je denkt. Het komt erop neer dat het opnieuw moeten worden geprogrammeerd. Ik vrees dat ik moet zeggen: reken er niet op dat dat gaat gebeuren. Oefenen op een (tweede) iPad is, voor zover ik dat kan beoordelen natuurlijk, de enige optie.