step1-appletv-hero

Ik hoor van mijn Java-cursisten vaak dat ik zo veel over Apple praat. Sommigen stellen dat niet op prijs. Terecht, waarschijnlijk, want Java staat los van Apple. Maar in deze blog mag ik me uitleven, dus dat doe ik maar even. Het is vakantie, ik mag spelen. Dus kocht ik voor mezelf een Apple TV. En vond daarvoor zelfs een excuus.

Apple TV is een apparaatje dat je aansluit op je tv via een HDMI-kabel. Het plukt beelden uit de “lucht” (via netwerkkabel of wi-fi) en vertoont ze op je tv. Die beelden kunnen verschillende bronnen hebben: films die je huurt of koopt via de Apple TV, of internetdiensten zoals flickr, YouTube of vimeo. Of video’s en foto’s die op je computer of je telefoon of tablet staan. Daarnaast kun je de Apple TV gebruiken als extra scherm voor je iPad of (in de nabije toekomst) je Mac. En naast beeld ondersteunt de Apple TV ook geluid. Denk aan muziek van je iTunes bibliotheek, of van internetdiensten waarop je een abonnement hebt.

Er is één probleem met mijn Apple TV: ik heb geen tv waarop ik hem kan aansluiten. Als tv gebruik ik een Mac met een EyeTV erop aangesloten. Dat doet hetzelfde als een tv en een videorecorder samen. En beter. Met enige handigheid in het omgaan met de Mac is het een zeer bruikbare tv. Je kunt het live-beeld pauzeren of terugspoelen, wat zo handig is dat we het missen als we weer eens naar een “echte” tv kijken. “Wat zei ze nou? Even terugspoelen.” En je kunt eenvoudig instellen welke programma’s je wilt opnemen door ze te selecteren in een ingebouwde actuele tv-gids. Met allerlei toeters en bellen, waarover ik het nu niet wil hebben. Moderne tv’s hebben deze mogelijkheden ook, maar dan niet met het bedieningsgemak (en de opslagcapaciteit) van een Mac. Maar, ondanks alle voordelen, is er één ding dat ik niet kan met mijn “tv”: er een Apple TV op aansluiten. Een Mac heeft namelijk geen HDMI-ingang. In het uiterste geval zou je misschien via een HDMI naar display port converter de Apple TV op een 27″ iMac kunnen aansluiten.

Maar eerlijk gezegd: die combinatie van een Mac en EyeTV maakt een Apple TV ook overbodig. Want de Mac kan alles wat de Apple TV kan. Alleen: hoe kan ik mijn cursisten nou lastig vallen met Apple als ik niet alles van Apple weet? Ik “moest” dus een Apple TV. Even een stukje techniek: mijn theorie was dat ik via een HDMI-naar-DVI-plug de Apple TV zou kunnen aansluiten op mijn oude Apple Cinema Display (een externe monitor die hier voornamelijk stof stond te vangen). En die theorie werd niet tegengesproken door de winkel waar ik de Apple TV kocht, met één kanttekening: DVI ondersteunt geen geluid. Iemand zei: DVI is hetzelfde als HDMI, maar dan zonder geluid. Gelukkig heeft de Apple TV ook een (optische) audio-uitgang, dus dat was op te lossen. De winkel ernaast verkocht me een Argon DA-convertertje met een optische ingang, een lief klein dingetje dat ervoor zorgde dat ik de audio van de Apple TV kon aansluiten op een setje actieve boxjes met een lijn-ingang. Probleem opgelost.

En inderdaad: ik krijg prachtig beeld van de Apple TV op de monitor en prachtig geluid op de boxjes. Ik kan de hele wereld afstruinen naar beeld en geluid. Met een klein probleempje: zodra ik serieus (HD) beeld van de buitenwereld binnenhaal treedt de ingebouwde kopieerbeveiliging (HDCP) in werking. De Apple TV weigert deze beelden te tonen. Blijkbaar is er in echte tv’s iets ingebouwd waardoor de Apple TV wordt gerustgesteld, maar met Apple’s eigen monitor (die formeel niet HD is) werkt dat niet. Einde oefening.

HDCP

Althans, wat betreft beeld. Met geluid is er geen enkel probleem. Ik speel op de Apple TV via AirPlay muziek af vanaf elke Mac, iPhone of iPad in huis (we hebben er wel een paar). Ik luister zelfs naar de muziek die op de Mac van de buurvrouw staat (waarvan ik toevallig het wachtwoord weet). Ik speel met iTunes Radio (beschikbaar in een nieuwe beta van iTunes, als je een Amerikaanse iTunes-account hebt). Geweldig! De mooiste radio die ik ooit heb gehad, want hij toont er een foto van de hoes bij en laat me het nummer kopen als ik het mooi vind. Of overslaan als ik het niet mooi vind. (Maar waarschijnlijk mag ik daar nog niet over schrijven, dus dat doe ik maar niet.)

Wanneer is de vakantie afgelopen? Ik kan nauwelijks wachten tot de volgende Java-cursus. Misschien intussen toch maar even de zon in.