Screen Shot 2013-09-15 at 13.23.48

Deze week geef ik een speciale cursus: ik zit thuis, en mijn cursisten zitten elders in de wereld (nou ja, België). Het is een Java Enterprise cursus voor Oracle, in de vorm van een Live Virtual Class (LVC). Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad om het technisch werkend te krijgen, want natuurlijk was de software die ik ervoor nodig heb niet uitgetest op een Mac maar alleen onder Windows. En natuurlijk heb ik een Mac (zoals veel docenten met mij, overigens). Hieronder in het kort de problemen die ik tegenkwam, en de oplossing.

De verbinding tussen mij en de cursisten loopt via internet. Oracle gebruikt daarvoor WebEx Training Center, een systeem van Cisco. We kunnen elkaar zien en horen, en de cursisten kunnen zien wat ik op mijn computer doe (en omgekeerd, desgewenst). Op die manier vertoon ik de slides en geef ik de demo’s van het programmeren. Tegelijkertijd kunnen we via WebEx met elkaar chatten, de cursisten kunnen vragen stellen, en allerlei andere signalen doorgeven. Hun hand opsteken, bijvoorbeeld, als ze een vraag willen stellen. En dat ook nog snel genoeg, zonder al te veel vertraging tussen het moment dat iemand iets zegt en de anderen het horen.

Een tweede verbinding is nodig tussen iedere deelnemer (docent en cursisten) en een computer waarop die deelnemer werkt. De deelnemers gebruiken hun eigen computer alleen om de verbindingen te maken, maar de cursus zelf vereist een compleet geïnstalleerde Java-omgeving. Daarvoor heeft Oracle ergens in de wereld computers staan (echte of virtuele), waarmee we verbinding maken. Dit is de zgn. lab-omgeving; we maken daarop de programmeeroefeningen.

Het is me wel eens gelukt om de lab-omgeving vanaf mijn Mac te bereiken, maar inmiddels heeft mijn Mac nieuwere software (een pre-release van OS X 10.9). Met als resultaat: “hij doet ut niet”. Geen lab-omgeving meer (een X11-probleem, voor de kenners). De WebEx software wil al helemaal niet werken op mijn Mac. Wel de kant van de cursisten, maar de kant van de docent stelt blijkbaar hogere eisen. What to do?

De eerste oplossing die ik probeerde: een oude Mac ernaast, met oudere software (OS X 10.8). Dat hielp voor de lab-omgeving, maar WebEx liet het afweten. De tweede oplossing: een Windows laptop lenen. Oracle had er nog wel één over, en die staat nu hier. Maar ja. Moet ik nu elke keer dat ik een LVC ga geven (hopelijk volgen er na deze week nog meer) mijn hand ophouden bij Oracle? Dat staat toch ook niet erg professioneel. Een Windows laptop kopen dan? Nee, er is een betere oplossing. Geen echte machine, maar een virtual machine. Niet zo gek, voor een virtual class.

Een virtual machine is software, geen hardware. Het is een programma dat je installeert op je computer. Voor de Mac kun je kiezen tussen de programma’s Parallels en VMware Fusion. Ik koos voor de laatste, omdat de nieuwste versie (Fusion 6) mijn OS X 10.9 ondersteunt. Nadat je VMware hebt geïnstalleerd kun je Windows (of een ander besturingssysteem) daarbinnen installeren. VMware gedraagt zich voor Windows als een echte harde computer. Ik koos voor Windows 7, een stabiele versie die wordt ondersteund door WebEx. Het effect is dat er op mijn Mac-scherm een venster is waarbinnen Windows draait. VMware zorgt ervoor dat Windows gebruik kan maken van de hardware van mijn Mac: toetsenbord, muis, geluid, camera, USB, netwerk. Ik installeerde WebEx binnen Windows, ik maakte de verbinding met de lab-omgeving binnen Windows: alles werkte. Geniaal!

Voordeel voor de toekomst: VMware bewaart Windows als een image, in feite gewoon een file op mijn Mac harde schijf. Alle instellingen blijven bewaard. Volgende keer, als ik weer een LVC moet (mag) geven, start ik VMware en boem, alles doet het weer. Denk ik. Hopelijk stapt Oracle voor die tijd niet over op virtual teachers.

Voordeel voor nu: omdat ik een groot scherm heb, zet ik naast het VMware-venster (met Windows, Webex, de lab-omgeving, en nog wat software) een venster met het cursusboek. Zie het plaatje boven dit artikel; als je erop klikt krijgt je een grotere versie te zien). Als je goed kijkt zie je binnen het Windows 7 venster nog een tweede venster met een andere versie van Windows (XP); dat is de computer met de lab-omgeving. Drie computers op één scherm. Ik kan op de (virtuele) Windows XP machine de oefeningen demonsteren; ik kan op de  (virtuele) Windows 7 machine met de cursisten communiceren; ik kan op mijn (echte) Mac alles meelezen in het cursusboek. Niet dat ik de cursus niet heb voorbereid, maar het helpt toch om te zien wat de cursisten zien.

Het wordt een spannende week. Het lijkt me een stuk lastiger om op deze manier de aandacht van de cursisten vast te houden. Ik kan niet eens zien (want ik hoop dat we de video niet de hele week aan laten staan) of ze nog in de “klas” zitten. Of de hond aan het uitlaten zijn. Of een vergadering hebben. Duim voor me. En voor de cursisten.