bigstock-Blog-10686950

Mijn vriend Jean-Claude Wippler is gestopt met zijn dagelijkse weblog, JeeLabs. Elke dag (met een paar tussenpozen om bij te komen) om 00:01 verscheen er een nieuw artikel, 1400 dagen lang. Elke dag was het lezen ervan één van de eerste dingen die ik deed. Ik zal het missen. Zijn blog is zeker een inspiratiebron voor me. Hij deed me nadenken over ons gemeenschappelijke vak en over de toepassing ervan in onze dagelijkse omgeving. Hij liet me kennismaken met nieuwe ontwikkelingen. Hij liet me kritisch kijken naar mijn eigen consumentengedrag. En hij was ongetwijfeld één van de redenen waarom ik mijn eigen blog begon.

De JeeLabs blog ging (en gaat, want je kunt nog steeds alles teruglezen) over, zoals Jean-Claude het zelf zegt, “computing stuff tied to the physical world”. Over hardware en over software. Jean-Claude is een eersteklas programmeur en heeft zichzelf ook de nodige kennis bijgebracht over elektronica. Zijn drijfveer daarvoor is het terugdringen van het overmatige energieverbruik in en rond de woning. Hij doet dat op zijn eigen manier: wat hij ervoor nodig heeft, leert hij kennen. Of, als het nog niet bestaat, vindt hij uit. Zo maakte hij altijd al software. Hij schreef eens een programma waarvoor hij een database nodig. Hij vond geen goede, dus maakte hij er zelf een. Maar daarvoor moest eerst een goede programmeertaal worden gevonden. Dat werd een project op zichzelf. Ik geloof dat hij nog net niet zelf een taal heeft bedacht, maar wel alles eromheen. Hij ging wel eens zo ver de diepte in dat terugkeren naar de oppervlakte niet kon zonder gevaar van caissonziekte.

Het knappe van Jean-Claude is dat al zijn onderzoekingen ook concrete resultaten opleveren. Het is geen gedroom of geïdealiseer, maar er is een winkel waar zijn producten te koop zijn. Als je wilt gaan experimenteren met hardware, software, terugbrengen van energiegebruik, home automation: je zult hier op gang worden geholpen. Met hardware-bouwpakketten, bijbehorende software, en alles voorzien van goede documentatie. De winkel gaat gewoon door, ook na het stoppen van de blog. En ik weet zeker dat Jean-Claude ook doorgaat. Alleen, het niet meer hoeven ophoesten van een dagelijkse blog zal hem alle ruimte geven om zijn gedachten weer de vrije loop te laten. Om ongeremd te kunnen experimenteren. Misschien schrijft hij er dan toch nog wel eens over, geheel vrijblijvend.

Maar het kan natuurlijk ook dat hij iets geheel anders gaat doen. Of misschien wel niks. Lekker, die ruimte die het niet schrijven van een blog je geeft (ik moet volgende week weer). Jean-Claude, we gaan je missen. En vermoedelijk jij ons ook wel een beetje, dat is altijd het dubbele van grote beslissingen. Take care indeed!