Het was een gedenkwaardige week. Ik werd ziek met alles erop en eraan. De cursus die ik zou geven moest doorgaan, maar heeft daar wel onder geleden. Het was een nieuw onderwerp voor me, en ik had me graag iets beter voorbereid. Gemiddeld heeft het nog wel wat opgeleverd. Volgende keer beter, zeg je dan, maar het duurde toch even voor ik dat met overtuiging kon zeggen. Ik kan er slecht tegen als ik vind dat ik mijn werk niet helemaal top doe. Een nachtmerrie. De klant was gelukkig lief voor me.

Wat hielp was het cadeautje dat de koerier me de volgende dag bracht: de iPad Air. De mooiste iPad die ik tot nu toe heb gehad. Klein, licht, mooi, snel. Een grote mini. En met zo veel geheugen dat ik voor het eerst alles erop kwijt kan: al mijn muziek, al mijn foto’s, al mijn boeken, en natuurlijk alle apps die ik gebruik. De droom van iedere naar autisme neigende persoon, in elk geval van deze. Ik ben waar mijn iPad is.

Ik zit nu de volgende cursus (gedegen!) voor te bereiden op de iPad Air. De cursusboeken komen tegenwoordig als pdf, dus da’s makkelijk. “Vroeger” liep ik met ordners te slepen, nu alleen met een iPad. Op de iPad kan ik af en toe even switchen naar internet om literatuuronderzoek te doen. Intussen luister ik naar mijn favoriete muziek. Je zou zeggen dat dat afleidt, maar het helpt me juist om me te concentreren. Tussendoor een e-mailtje lezen of schrijven, dat houdt mijn klanten tevreden. Sommigen willen chatten, ook goed. En zojuist kreeg ik een idee voor een blog: meteen even omschakelen naar de WordPress app om het op te schrijven. Storingen hebben voorrang.

De keerzijde is dat de iPad toch ook een bron van afleiding is. Even op de kaart kijken waar we volgende keer in Parijs gaan fietsen. Stiekem een spelletje spelen als de cursus even moeilijk is. Procrastination, het Nederlandse woord schiet me zo gauw niet te binnen. Maar van procrastination is bekend dat het ook iets oplevert: je doet de dingen waar je op andere momenten geen zin in hebt. Ik gebruikte het om me te verdiepen in apps waarmee je kunt schrijven en tekenen in pdf’s. Vroeger stonden mijn ordners altijd vol met aantekeningen, en dat moet weer kunnen. Met de app iAnnotate PDF kom ik een heel eind. Update:
met GoodReader nog veel verder!

Tot mijn stomme verbazing kreeg ik nu voor het eerst het idee dat het handig zou zijn om met een pen op het scherm te schrijven. Zo’n vinger is toch wel erg dik. Dus, volgende afleiding, op zoek naar een zgn. stylus. Op internet zijn er nogal veel, in de winkel in de stad lag maar één model. Het verkeerde. Jammer, want dat is één van de redenen waarom ik nog naar een winkel ga: de voorraad waaruit ik kan kiezen. Weer thuis vond ik een filmpje dat liet zien hoe je je eigen stylus kunt maken van een aluminium buisje en geleidend foam. Beide had ik niet in huis, en ik moest dringend door met de cursus.

Een paar dagen later toch maar de verkeerde stylus gekocht. Valt best mee. Goed genoeg om aantekeningen, schetsjes en krabbels te maken in het cursusboek. Ik ga gauw verder.