20131201-211822.jpg

Na een paar weken stevig er tegenaan mag ik deze week weer een cursus geven die ik op mijn sloffen kan doen. Letterlijk op mijn sloffen, want ik hoef de deur niet uit. Het is weer een LVC, een Live Virtual Class. (De cursisten zitten in Letland en Roemenië, wat ze een uur voordeel geeft. Ik moet dus wel wat vroeger op.) En figuurlijk op mijn sloffen, omdat de stof van deze training me veel beter ligt. Het gaat over GUI’s, oftewel Graphical User Interfaces. Ik vind dat altijd het leukste, bij alle software die ik maak. Daarom maak ik zo graag apps, die hebben heel veel interactie met echte mensen.

Het is, zoals gewoonlijk, een Java-cursus. De user interface-kant van Java heet JavaFX. Hoewel Java meestal wordt gebruikt voor server-toepassingen (dus zonder user interface) kun je met JavaFX wel degelijk echte client-toepassingen maken. Ik zou willen dat meer software-ontwikkelaars dat deden. En niet alleen omdat ik dan meer cursisten zou hebben. JavaFX is een modern systeem, en heel leuk om te programmeren. Het heeft veel geleerd van mobiele platforms, zoals Apple’s iOS (iPhone en iPad) en Google’s Android. Jammer alleen dat dat nou net de platforms zijn waarop JavaFX niet werkt. Was dat wel zo, dan kon ik overal met Java terecht. Voor het schrijven van server-applicaties, en voor het schrijven van iPad-apps. Zelfs Android-apps zou ik dan kunnen maken (als het echt moet). Wouldn’t it be nice, zongen de Beach Boys al lang geleden.

Maar er zijn geruchten. Het schijnt dat er toch ergens, in Praag, wordt gewerkt aan JavaFX voor iOS en Android. Zodra ik weer wat meer tijd heb ga ik mijn speurneus erin steken. Gelukkig zijn alle cursussen voor de rest van het jaar geannuleerd. De toekomst ziet er heerlijk leeg uit.