OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Er breekt een mooie tijd aan. De zomer is mooi vanwege het licht, de winter is mooi door de duisternis. De schemering binnen handbereik, elke dag opnieuw. Een schemerwandeling door de buurt geeft me een blik in de levens van al die andere mensen. Ze hebben hun lichten al aan, maar hun gordijnen nog niet dicht. En omdat het nog niet helemaal donker is ben ik ook nog zichtbaar. We zijn één grote familie. Lijkt het wel.

Het is ook een mooie tijd om stil te staan. De laatste budgetten zijn op, de mensen zijn moe en verlangen naar geborgenheid. Zakelijk laten we elkaar met rust, zodat we tijd hebben voor familie en vrienden. Of, ook belangrijk, voor onszelf. Tijd om na te denken, over het verleden en de toekomst. Tijd is bijzonder: alledaags en toch kostbaar.

Het is me dit jaar gegeven om bijtijds te kunnen beginnen met stilstaan. Wat zal het me brengen? Momenten van stilte? Momenten met mooie muziek of inspirerende woorden? Met mensen? Gedachten? Daden? Verveling? Het is allemaal goed. Tegelijkertijd zal het niet met iedereen op ieder moment goed gaan, daarin is de winter niet anders dan de zomer. Laten we proberen het te aanvaarden, het hoort erbij.

Ik ga dus even de schemering in. Ik hoop jullie volgend jaar allemaal weer terug te zien. Mijn wens voor iedereen: sta stil, en wees niet bang voor wat dat met je doet.