20140112-164446.jpg

Met stilstaan toch een stapje verder komen, dat was mijn eindejaarmotto. Even niks zeggen, even goed luisteren. En wat hoorde ik? Veel, maar niet alles was even mooi. Wat worden er veel onzinnen de wereld in gespuugd. Het hielp me aan een goed voornemen: niks zeggen als er niks te zeggen valt. Verwacht dus niet meer elke week een artikel. Of elk artikel een week.

Afgelopen week vond in Las Vegas de Consumer Electronics Show (CES) plaats. Eén en al nieuwe speeltjes voor grote en kleine jongens. Ik was er (gelukkig) niet en Microsoft ook niet. Dat laatste verbaasde de wereld; het viel op dat alles wat er was (veel slimme horloges, schijnt het) te maken had met Apple’s iOS of Google’s Android. Hoewel Apple en Google er zelf ook niet waren, waren er heel veel bedrijven die op Apple’s en Google’s producten inhaken. Maar bijna niemand wil iets maken met of voor Windows; daarmee gaat het blijkbaar slecht. Hm, schreef ik daar niet vorig jaar eens over? Jawel, ik zei toen dat je beter niet afhankelijk van Word kon zijn, en misschien wel Markdown moest gebruiken. En ik beloofde daarop terug te komen. Bij deze dan.

Het idee van Markdown is dat je al je teksten schrijft als “platte tekst”. Niet in een super-de-luxe tekstverwerker zoals Word of Pages, maar met een willekeurig simpel tekst-type-programma. Op de Mac bijvoorbeeld met TextEdit, onder Windows zou dat Notepad kunnen zijn. Beide gratis en supersimpel. Just type.

Maar: in veel gevallen wil je iets meer dan platte tekst. Je wilt waarschijnlijk

  • cursief of
  • vet of
  • een lijstje met wat je wilt

En dat kan. Zoals je zag, want: vanaf vandaag schrijf ik deze blog als Markdown-tekst. Hoe deed ik het bovenstaande? Dit was de tekst zoals ik hem schreef:

- cursief of
- vet of
- een lijstje met wat je wilt

En wat je ook vaak wilt doen: een link naar een andere site. Dat deed ik zo:

En wat je ook vaak wilt doen: een [link naar een andere site](http://daringfireball.net/projects/markdown/).

De tekst zoals je ‘m schrijft bevat dus aanwijzingen voor hoe je ‘m op het scherm of papier wilt krijgen. Die aanwijzingen moeten worden verwerkt door een speciaal programma. Voor mijn blog gebeurt dat automatisch omdat WordPress, de website waarop ik mijn blog publiceer, dat sinds kort doet. Andere teksten die je maakt met Markdown moet je zelf omzetten met een programma op je computer. Er bestaan veel van die programma’s, meestal gratis of goedkoop, en simpel te gebruiken. Een paar voorbeelden:

Ze spelen een dubbelrol: ze helpen je de tekst in te typen, en ze kunnen die tekst omzetten. Naar een webpagina bijvoorbeeld, of naar een pdf (zodat iemand anders het kan lezen), of naar een Word-document (als iemand anders het verder wil verwerken).

Kopjes

van verschillende afmetingen

zijn ook mogelijk. Evenals voetnoten1. Mooi hè?

Wil je meer weten over Markdown? Hier zijn wat links:

Wat Markdown mij oplevert is dat ik de teksten die ik hier schrijf ook nog eens op een andere plek kan gebruiken. Nu worden ze onderdeel van mijn blog, maar later zou ik er een pdf van kunnen maken. Of een boek, als ik erg beroemd word.
Ik ga nog even oefenen. Geniet van de stilte.


  1. die weer terug verwijzen naar de oorspronkelijke plek